VALOMET, CHORWACKIE WINO Z DNA MORZA

Pat Hyland - Jun 28, 2010
0

Turyści odwiedzający chorwacką wyspę Krk, wśród wielu atrakcji, mogą również spróbować wyjątkowego wina o nazwie „Zlahtina”. Jednak prawdziwi poszukiwacze przyjemności, powinni spróbować słynnego „Valomet”, wina musującego, które jest niezwykle łagodne i smaczne.

 

Krk, chorwacka wyspa o ciekawej historii i wielu zabytkach, jest popularnym celem wyjazdów turystycznych. Wyspa jest szczególnie znana z regionalnego wina o nazwie „Zlahtina”. Tym samym jest to jedna z najpopularniejszych marek chorwackiego wina. Marinko Vladic, lokalny enolog, który studiował metody produkcji wina we francuskiej Szampanii, przyjechał z nowym pomysłem i wynalazł „podwodny szampan”.

„Warunki jakie muszą być spełnione podczas fermentacji są bardzo surowe” – powiedział Vladic do Rozhlas.cz. Eksperci oczywiście się z nim zgadzają. Wino należy trzymać w stałych warunkach temperatury i powietrza oraz w ciemności. Vladic zdał sobie sprawę z tego, że takie warunki można znaleźć na głębokości 30 metrów pod powierzchnią morza i zdecydował się to zrobić.

Włożył butelki do pojemnika i umieścił je na dnie morza. Po trzech miesiącach spróbował kilku butelek. Okazało się, że fermentacja została zakończona. Następnie opuścił butelki na następny rok, w wyniku czego otrzymał wyjątkowo smaczne wino musujące, które nazwał „Valomet”.

Zdaniem Vladica, to wino musujące jest tak wyjątkowe, ze względu na fakt, iż w przeciwieństwie do francuskich win musujących, nie zawiera żadnego cukru. Turyści, którzy chcieliby skosztować tego niezwykłego trunku, muszą odwiedzić malowniczą chorwacką miejscowość – Vrbnik. Jest to bowiem jedyne miejsce, gdzie można nabyć „podwodnego szampana”. Jego koszt – 200 euro za butelkę.

Powiązane artykuły

Komentarze

Dodaj komentarz